Vårt arbete i Sydafrika


SkolbarnAfrika hjälper barn och ung-domar i Kapstaden i Sydafrika till en god utbildning och understödjer enkilda som har det svårt på olika sätt.


Genom Jubilee Charitable Trust är vi också engagerade i ett antal angelägna sociala hjälpprojekt med stöd till barn och unga, mat till behövande och hjälp till fattiga och hemlösa.


I det följande redovisas aktuella projekt som SkolbarnAfrika f.n. arbetar med.

Fadderbarn och fadderungdomar

 

SkolbarnAfrika har under åren haft ett 40-tal fadderbarn. För tillfället börjar vi inte med några nya åtaganden. De som redan är fadderungdomar fortsätter som hittills och det nuvarande programmet består därför ytterligare några år, tills alla har passerat igenom utbildningssystemet. Det handlar då i första hand om sociala hjälpinsatser till särskilt behövande ungdomar.

 

I stället för att ha ett fadderbarn från lågstadiet upp till och med gymnasiet och ofta vidare på universitet och högskolor gör vi insatser till särskilt behövande under en kortare period.

 

Några av de ungdomar som f.n. ingår i vårt fadderbarnsprogram är Antonio som studerar vid University of Western Cape där han under 2024 läser på ett ekonomiskt program (Bcom Accounting) och Laquesha som efter sitt tredje år vid Stellenbosch University på ett utbildningsprogram – BA Degree in the Humanities – vid Faculty of Arts & Science, nu gör sitt fjärde år vid Cornerstone Institute för att bli psykolog. Vidare stöder vi Christelle som går i ”grade 12” vid Belhar High School.  


SkolbarnAfrika har regelbundna kontakter med samtliga fadderungdomar och deras anhöriga via framför allt Whatsup men också via mail. Vi träffade också samtliga fadderungdomar och deras närmaste vid vårt besök i Kapstaden i februari 2024. Dessutom har en av scoutledarna uppdraget att regelbundet besöka ungdomarna och följa upp deras situation och studieresultat.  

Två av SkolbarnAfrikas fadderungdomar; Antonio Abrahams och Laquesha Damon

Projekt Thandi

Thandi Mpambani med sonen Othalive

Thandi är en ung begåvad kvinna från Mfuleni, ett mycket fattigt slumområde i utkanten av Kapstaden. På grund av sin totala avsaknad av medel fick problem i det sydafrikanska utbildningssystemet. När hon efter en utbildning i Bioscience lyckades komma in på läkarutbildningen saknade hon pengar för att lösa ut sitt examensbevis. Utan uppvisande av examensbeviset fick hon inte påbörja utbild-ningen. I stället började hon då en fyraårig sjuksköterskeutbildning vid Univer-sity of Western Cape (det var samma universitet där hon studerat Biosciense och där hade man ju hennes examensbevis). Men efter två år fick hon problem. Det var då slut på möjligheten att få stipendier. Hon hade inga pengar till kursav-gifterna och hon fick helt enkelt inte fortsätta. I det läget gick SkolbarnAfrika in och hjälpte henne och i december 2018 kunde hon avlägga sin sjuksköterske-examen. Det gjorde hon som A-student med betyget ”Summa Cum Laude” (med högsta beröm) som bara ges till några enstaka procent av de studerande.


Thandis dröm är att bli läkare. Hon sökte därför på nytt in till läkarutbildningen. När hon kallades till en antagningsintervju 2019 låg hon svårt sjuk på ett sjukhus där hon då hade förlorat ett väntat barn. När hon 2020 sökte på nytt kom hon in vid läkarutbildningen på Free State University i Bloemfontein. Det är hon tack-samför men tyvärr ligger det 1000 km och 12 timmars bussresa från Kapstaden, där hon har sin man, sin dotter Olo (f. 2013) och en liten son (f. 2020).

 

Thandi har hitintills klarat alla sina kurser med goda betyg. Det andra året av den femåriga utbildningen anses av många som den svåraste delen och den har Thandi nu klarat av. Hon trivs bra på sitt universitet, som också har ett gott renommé i Sydafrika. Men naturligtvis saknar hon hela tiden sin familj.

Thandi är lite av SkolbarnAfrikas flaggskepp, inte minst därför att hon är så ambitiös och arbetar så målmedvetet med sina studier. Hon kommer att bli klar som läkare i december 2025 och därefter göra sin AT-tjänstgöring. Men då får hon lön. Så fram till läkar-examen behöver hon hjälp inte minst för sina kostnader med den dubbla bosättningen. Även utgifterna för resor, undervisnings-material och skolavgiften för dottern Olo tär på ekonomin. Hennes kursavgifter betalas numera av den regionala utbildningsenhe-ten för Western Province . I gengäld har Thandi förbundit sig att som färdig läkare arbete i den regionen.

 

Projekt Thabo


I några sanddyner nära Indiska oceanen ligger kåkstäderna Seven de Laan och Masincedane. I dessa bor extremt fattiga familjer i plåtskjul. I stort sett alla där är arbetslösa och saknar inkomst. I området arbetade två volontärer, Thabo och Diana Shebalabala, som SkolbarnAfrika stöder. De brinner för att hjälpa barnen i området men också de vuxna med alla de problem som finns.


Thabo har t.ex. organiserade en grupp med män från kåkstäderna som träffas regelbundet. Många av deltagarna hade problem med droger och alkohol. Genom Thabos insats fick de fått en möjlighet till vård och rehabilitering. Många av dem har sedan kunnat få en utbildning och t.o.m. ett arbete.  


2020 drabbades Thabo dessvärre av en njursjukdom. Det innebär att andra medarbetare nu fått ta över hans arbete i de båda kå-städerna. Från SkolbarnAfrikas sida fortsätter vi dock att stödja Thabo och hans familj under den rådande sjukdomstiden.


I väntan på en njurtransplantation får Thabo i dag dialys i hemmet vid fyra olika tillfällen á 20 minuter varje gång. Det är mycket krävande för honom och han kan p.g.a. dialysen inte få något arbete. Till detta kommer att yngsta dottern som är två år, nyligen diagnostiserats för epilepsi. Hustrun Diana är hemma hos de två barnen (äldsta dottern är fyra år) och som icke sydafrikansk medborgare har hon f.n. inget arbetstillstånd. Så hela familjen befinner sig i ett utomordentligt svårt läge både hälsomässigt och finansiellt.  

 

Social hjälpverksamhet m.m. - projekt via Jubilee Charitable Trust


När SkolbarnAfrika i samband med pandemin gjorde ett upprop om hjälp med matpaket fick vi ett stort gensvar. Det ledde till att föreningen, inte minst efter önskemål från givare och sponsorer, kunde utvidga verksamheten och börja stödja nya angelägna pro-jekt. Under 2022 besökte vi olika projekt i Kapstaden som bedriver ett fantastiskt fint arbete. Det är olika projekt som rör stöd till barn och ungdomar men också mat till behövande och hjälp till fattiga och hemlösa. Våra bidrag förmedlas via Jubilee Charitable Trust. Det är en stiftelse med nära anknytning till Jubilee Church vid 20 Nelson Road i Salt River.


I det följande redovisas några olika projekt som SkolbarnAfrika lämnat stöd till med början 2022. Det är också verksamheter som vi på ort och ställe besökt och där vi fått en mycket god inblick i hur arbetet bedrivs.

 

Youth Solutions Africa (YSA)


Youth Solutions Africa (YSA) är en organisation som bildades 2008. Det började som ett litet utfodringsprojekt för gatubarn, hemlösa ungdomar och vuxna och har sedan dess vuxit till ett betydelsefullt socialt hjälparbete. Visionen är: ”To reach out to disadvantages children youth and adults living on the streets and in the townships and to help reduce the numbers of homeless people”. 


Vid soppköket på 9 Shelley Rd i Salt River serverar man varje dag frukost och lunch till mellan 80 och 100 personer. Till den enkla lokalen är alla välkomna. De som kommer är behövde verkligen all den hjälp de kunde få.


Den enkla lokalen för matutdelning förvandlades på eftermiddagen ett slags ”fritids” kallat ”School in a box”. Då kommer ca 100 barn dit med buss från olika platser efter ordinarie skoltids slut. Där får barnen något att dricka och en frukt och enkel undervisning, i till exempel hur man använder datorer.

Beth Uriel home for young men in Salt River


Beth Uriel ett inackorderingshem för upp till 40 pojkar i åldern 16 till 26 år som drivs av en organisation som heter South African Christian Directory. De har sin verksamhet förlagd till 289 Victoria Rd i Salt River. Verksamheten startade för drygt 35 år sedan och är unik i sitt slag i Sydafrika. Namnet Beth Uriel är hebreiska och betyder House of Light. Beth Uriels målsättning är att ”ge unga män från fattiga samhällen möjlighet att leva meningsfulla, självständiga liv genom evangeliet, utbildning och arbete.”  


Pojkarna/männen kommer till Bet Uriel från familjer som inte kan försörja dem eller ta hand om dem. Samtliga drogtestas eftersom man inte tar emot personer med drogmissbruk. De måste mena allvar med sina studier och vilja kämpa på för att nå sina mål. Beth Urial försöker hjälpa pojkarna till just den utbildning eller det arbete de själva önskar.  


Ett lyckat initiativ blev det också när man för en tid sedan inrättade ett kafé i en container på bakgården. Där skapade man en mysig gårdsmiljö där besökarna serveras kaffe av stolta svarta unga män. De har fått utbildning till baristor. En av pojkarna visade sig ha en mycket speciell talang för att göra kaffe och blev snart headhuntad till ett av Kapstadens bästa kaféer. 


Förutom mat, skydd och hjälp med utbildning, får pojkarna också utbildning i socialt beteende, livskunskaper och andra färdigheter (t.ex. hur man gör en cv, hur man upprättar en ansökan, hur man öppnar ett bankkonto etc.). Man ger dem förnyat hopp och tro på livet – något många har förlorat under sin uppväxt i dysfunktionella och faderlösa familjer. På Beth Uriel möter pojkarna omsorg, kärlek och tillit. De får en unik möjlighet till ett nytt och bättre liv utan fattigdom, övergrepp och hård brottslighet, vilket annars är den hårda verkligheten för alltför många svarta och färgade sydafrikaner.

Gunnel Emgård från SkolbarnAfrikas tillsammans med Tinotenda Mhunau vid Ikaya Labantu care centre i kåkstaden Langa

Tafadzwa Mapfumo, en av pojkarna vid kaféet på Beth uriel i Salt River

Ikhaya Labantu care centre in Langa township


Ikhaya Labantu care centre är en plats för hemlösa och personer med funktionshinder inrymd i en gammal sovsalsbyggnad från apartheidtiden. Verksamheten, som drivs i nära samarbete med Jubilee Church. Centret, ligger i Langa - en av Kapstadens äldsta kåkstäder.


Ikhaya Labantu care centre tar man hand om ett 40-tal personer och deras fysiska, känslomässiga och andliga behov. Det fins en avdelning för män och en för kvinnor. Där får man bo, äta och sova och stanna kvar resten av ditt liv. Ett slags ålderdomshem om man så vill även den yngste bara är 26 år (handikappad) och den äldsta 82. Medelåldern ligger runt 58 år. Man betalar R 1600 (ca 960 kr) per månad av den pension som staten ger på R 2000 (ca 1200 kr). Det som klienterna betalar täcker dock inte de faktiska kostnaderna utan det behövs extra tillskott varje månad.


Hela anläggningen är mycket enkel och sovplatserna verkligen ingen höjdare. Man gör så gott man kan för dem som bor där. Där finns en på bakgården där man odlar grönsaker som kan användas i matlagningen. Till centrat kommer också varje dag 40-tal personer som får ett mål mat. Under pandemin hjälpte man upp till 600 familjer dagligen med mat. På platsen finns också en byggnad där man samlar 90 barn. Det är en förskola för barn i åldern 2-5 år, finansierad med offentliga medel. 


Det här är en plats för människor vars tid för utbildning och arbete har runnit i väg. Men det är ändå en mycket viktig uppgift att på ett omtänksamt och kärleksfullt sätt försöka ta hand om människor som drabbats av funktionshinder och människor vars framtid redan är förbi.

Beauty for Ashes prisoner rehabilitation for women


Beauty for Ashes är namnet på en organisation som också har en nära anknytning till Jubilee Church. Man arbetar med rehabilitering av kvinnor som suttit i fängelse. Verksamheten leds av ett team hängivna kvinnor. Man försöker återrehabititera kvinnor som suttit i fängelse genom ett program som bygger på kristen grund.


Verksamheten finns i två förhyrda fastigheter i området Salt River. Det är ljusa och fina lokaler som ger besökaren en känsla av omsorg och omhändertagande. Man vet att återfallsfrekvensen efter frigivning är 88 procent. Arbetet sker i nära samarbete med det stora fängelset Pollsmoor i Kapstaden (där Mandela vistades en tid). Inför en frigivning tar man kontakt med fängelset och erbjuder dem som vill en rehabilitering genom hjälp till utbildning och arbete och genom ett omhändertagande under en kortare eller längre övergångstid. Man klargör väldigt tydligt vilka villkor som gäller om en person vill få hjälp från Beuty for Ashes. Verksamheten har pågått sedan 1996 och mer än 300 kvinnor har på detta sätt fått ett nytt liv.

Education Restitution Fund


Education Restitution Fund är en del av arbetet vid Jubilee Church. Verksamheten leds av Jeremy Hansen (jeremyh@jubilee.org.za). Syftet är att hjälpa unga människor till en bra utbildning vilket ju i högsta grad överensstämmer med SkolbarnAfrikas målsättning. Man gör det framför allt genom att hjälpa ungdomar med att finna relevanta utbildningar och hjälpa dem med att upprätta ansökningshandlingar och allt som krävs för att få en utbildningsplats (support in various educational requirement: career advice, administrative and application assistance subject choice and CV writing support). I många fall hjälper man också till med betalning av kursavgifter (men inte till transporter och skolmaterial).

Jubilee Health Centre


Jubilee Health Centre är en medicinsk klinik i anslutning till Jubilee Churchs lokaler. Verksamheten leds av läkaren Caryn Schomer och sjuksköterskan Rachel Biskupsky (som arbetat på kliniken i 17 år). Vid kliniken kan vem som helst söka vård. Man betalar en avgift på R 20 (ca 12 kr) för varje besök. Ca 100 personer kommer till kliniken varje vecka. Man tar god på sig för varje patient. Många som kommer behöver hjälp och stöttning i en svår situation och då hjälper ofta ett samtal lika bra som medicin. Men många söker också vår för kroniska sjukdomar, inte minst diabetes. Kliniken är en stor tillgång för fattiga människor i området.

Loaves & Fishes - a full-time residential shelter for homeless people


Loaves & Fishes är ett en plats för hemlösa. Verksamheten startade för 30 år sedan och då som ett enkelt soppkök. I dag leds arbetet av Ben Kotsé tillsammans med två socialarbetare. Man har slitna lokaler i Salt River och kan ta emot upp till 51 klienter fördelade på en avdelning för män och en för kvinnor. De flesta har alkohol- eller drogrelaterade problem. De stannar i genomsnitt 6-12 månader och får betala R 1500 per månad. Loves & Fishes driver ett antal rehabiliteringsprogram som visar på lyckade resultat med en återanpassning i samhället. De flesta klienterna kommer via familjer som hör av sig och behöver hjälp eller bara någon som helt enkelt knackar på dörren. Verksamheten subventioneras, förutom av Jubilee Charitable Trust, också av några kyrkor i området.  

Children´s safe house in Villersdorp and Mannenberg


Children´s safe house in Villiersdorp and Mannenberg är en verksamhet som drivs av makarna Sean och Wendy Heuvel. De har specialiserat sig på matutdelning till barn i två mycket fattiga och dessutom farliga område. En gång i veckan serverar men en näringsrik soppa till ungefär 150 barn (för en kostnad av ca 1500 kr). Arbetet har tidvis legat nere i brist på medel.

 

GENOMFÖRDA PROJEKT

En skola på Madagaskar


Ett av SkolbarnAfrikas avslutade projekt är skolbygget på Madagaskar 2018. Uppe i det nordvästra hörnet av Madagaskar, nära Nosy Be, finns ett litet samhälle som heter Ampamata. Där bor ett antal fattiga fiskare. Byn är mycket outvecklad. Den kan endast nås med båt. Där startades en skola för ett antal år sedan med en lärare och ett 30-tal barn. Skolan byggdes med bamburör och flygblad. Byggnaden fungerade när det var torrt väder. Men när de häftiga monsunregnen kom, dränktes skolan i vatten och barnen fick sitta i lera och sörja.

 

SkolbarnAfrika fick, via kontakterna i Sydafrika, vetskap om situationen. Även om vår verksamhet i första hand är koncentrerad till Sydafrika insåg vi behovet och beslöt oss för att hjälpa till. En grupp frivilliga medarbetare från Sydafrika reste till Ampamata i juli 2018 och byggde då en helt ny skola på 80 m2 med två klassrum med cementgolv, väggar, dörrar och fönster och ett stabilt plåttak. SkolbarnAfrika svarade för inköp av allt byggmaterial och för transporterna. Kostnaden uppgick till 57 000 kr och möjliggjordes bl.a. genom en generös gåva på 50 000 från ByggRex i Väst AB.

 

Det blev en stor fest när skolan var klar och kunde invigas. Vi är mycket tacksamma för att de extremt fattiga barnen i Ampamata nu fått tillgång till en riktigt fin skola.

SkolbarnAfrikas skolbygge på norra Madagaskar finasierat av Byggrex AB

Projekt MAT 2020-2022


Pandemin drabbade Sydafrika hårt. Under långa tider var landet i princip nedstänkt med allmänt utegångsförbud.  Vårt arbete drabbades genom att scoutläger, veckosamlingar och andra möten inte kunde äga rum. Vi förlorade ledare som avled i covild-19 och många av våra barn och ungdomar blev sjuka.  Redan tidigt fick vi rapporter om akut brist på mat. Vi startade därför 2020 projektet MAT.

 

För de fattiga i kåkstäderna försvann den lilla möjlighet till inkomst som de hade när pandemin slog till. Bristen på pengar ledde till brist på mat. Våldet ökade och matleveranserna blev överfallna. Varubilar och affärscentra plundrades. Inte ens den vanliga am-bulerande köttaffären på hjul kunde fortsätta.

 

En av våra kontaktpersoner, Thabo Shebalabala, skrev redan i ett tidigt skede följande till oss: ”Needing help with food and groceries and essential things like electricity is a big issue as people are not able to go to work and not getting paid because they cannot work during the lockdown”.

 

SkolbarnAfrikas målsättning är ju att stödja barn och ungdomar som lever under svåra sociala förhållanden och i stor fattigdom. När vi såg hur familjerna drabbades blev det oerhört angeläget för oss att hjälpa till. Vi hade då god hjälp scoutledare som bodde mitt i nöden. De svarade för distribution av matpaket och förnödenheter till särskilt behövande.  Projektet MAT pågick under perioden 2020-2022 då 100-tals matpaket delades ut vid många tillfällen. Gensvaret blev mycket stort och den tacksamhet många visade var närmast gränslös. SkolbarnAfrika kommer att fortsätta vårt sociala arbete med att dela ut mat men då i form av soppkök och färdiglagad mat.


SkolbarnAfrikas matpaket på väg ut till behövande familjer under pandemin

 Scoutverksamhet 2011-2022


När föreningen SkolbarnAfrika startade sin verksamhet 2011 koncentrerades arbetet till två huvudområden: fadderbarn och scout-verksamhet. Ett 40-tal fadderbarn har under åren fått hjälp från svenska faddrar till skolavgifter, transporter och skolmaterial och i vissa fall kläder. Under perioden 2011-2022 stödde SkolbarnAfrika också ett kristet scoutarbete där upp till 700 barn deltog i scout-samlingar och läger.

 

Vårt scoutengagemang började med stöd till den internationella scoutorganisationen Royal Rangers arbete i Sydafrika med makar-na Gerhald och Tammy Uys i ledningen. När paret Uys flyttade från Kapstaden 2016 övertogs arbetet av en styrelse med den dri-vande Gerald Josua som ordförande och verksamheten kallades då för RRWP (Royal Rangers Western Province). RRWPs arbete har därefter ombildats till en fristående scoutorganisation under namnet Pathfinders Ministries. Pandemin 2020-2021gjorde det omöjligt att ha scoutsamlingar och läger. För SkolbarnAfrikas del innebar det att vi då i stället delad ut mat och förnödenheter till behövan-de. Pathfinders återhämtade sig aldrig efter pandemin och har nu en betydligt mindre verksamhet än tidigare.

 

Vårt scoutarbete i Kapstadens kåkstäder omfattade som mest åtta olika scoutgrupper med som minst 300 och som mest 700 barn. Till detta kom ett 40-tal vuxna scoutledare. Man samlades till scoutmöten varje vecka och hade årliga läger på en särskilt iordning-ställd lägerplats i Porterville, norr om Kapstaden. Hela arbetet bedrevs på kristen grund och med scoutrörelsens värdegrund som bas (att göra sitt bästa, vara ärlig, hjälpsam, visa hänsyn och känna ansvar för andra och vår natur och vara trogen sin familj och sina vänner).  I Kapstaden anordnade man också en mängd samlingar för sport och utomhusaktiviteter av olika slag t.ex. Muizen-berg Beach Walk, Building Day at Campsite, Sportsdays, Bible Olympics etc. Man hade också särskilda samlingar där man utbildade nya ledare.

 

SkolbarnAfrika var under 12 år med och finansierade detta scoutarbete. Vårt bidrag under dessa år uppgick till sammanlagt 520 000 kronor. Det omfattade mat, material och utrustning till de stora lägren och busstransporter och deltagaravgifter så att så många barn som möjligt skulle kunna åka på ett läger. Vi hjälpte också till med försäkringar, stöd till särskilt utsatta barn och ungdomar och kostnader för olika aktiviteter i Kapstaden. Särskilt populära aktiviteter var sportaktiviteter och tävlingar i bibelkunskap.

 

Vid en utvärdering av vårt scoutarbete i Sydafrika kan man fråga sig om det var värt insatsen. Svaret är enkelt. Utan tvekan: JA. Flera hundra barn engagerades i en meningsfull sysselsättning bort från kriminalitet och arbetslöshet. Ungdomarna fick med sig viktiga lärdomar ut i livet. Många insåg också betydelsen av att få en bra utbildning och ett arbete. Och många var de som kom till tro på ett läger och tog emot Jesus Kristus som sin Frälsare. Vittnesbörden om vad detta fått betyda för ett nytt liv i ett farligt land är otaliga. Från SkolbarnAfrika är vi tacksamma för den lilla insats vi kunnat göra.

Scoutsamling i kåkstaden Delft

Priser i samband med tävlingar i bibelkunskap - Bible Olympics

Scoutläger i Porterville

Scoutsamling i kåkstaden Delft

Vill du stödja ett projekt?


Det gör du enklats genom att skicka en gåva till

bankgiro 255-6033 eller plusgiro 592345-3.

Du kan också betala till Paypal: info@skolbarnafrika.se

Märk din inbetalning med namn och adress (så att du kan få skattereduktion). Skriv också vilket projekt du vill stödja.